Απολαύστε καθαρό και ακατέργαστο μέλι που συλλέχθηκε από αυτοφυή φυτά και δένδρα της Ελληνικής φύσης. Κατά την διαδικασία εξαγωγής και συσκευασίας δεν εφαρμόζεται θέρμανση και κατά συνέπεια παραμένουν ανέπαφα όλα τα πολύτιμα συστατικά του όπως ένζυμα, μεταλλικές ουσίες, κόκκοι γύρης, ζάχαρα κτλ. Η περιεκτικότητα του σε νερό είναι κάτω από 17% και έτσι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια ανέπαφο σε δροσερό ξηρό και σκοτεινό μέρος. Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του μελιού και δεν προκαλεί καμία αλλαγή, τόσο στη βιολογική όσο και στη θρεπτική αξία του.Ο χρόνος που θα συμβεί εξαρτάται από την αναλογία των φυσικών ζαχάρων που περιέχει το κάθε μέλι. Μπορούμε να το επαναφέρουμε στην υγρή του μορφή κρατώντας ανέπαφα όλα τα χαρακτηριστικά του αν το θερμάνουμε σε μπεν μαρί με θερμοκρασία νερού 40 έως 45 βαθμούς. Για οτιδήποτε πληροφορίες θέλετε στα τηλέφωνα 2310 763951 & 6974 32 18 15 .

14 Ιουν 2012

Το παλιούρι έκανε το θαύμα του




Μετά από ένα Μάιο με κρύο και βροχές που χάλασε σχεδόν όλα τα καλά μέρη με παλιούρια ήρθε  ο Ιούνιος και μας αποζημίωσε με πολύ καλό καιρό όπου τα όψιμα έδωσαν και συνεχίζουν ακόμη να μελώνουν τα μελίσσια μας.

Μαζί άνθισαν και οι βατομουριές και αν πάει ακόμη μια εβδομάδα έτσι καλά θα τρυγήσουμε το πρώτο ανθόμελο της χρονιάς στο βουνό.

Καλούς τρύγους σε όλους τους φίλους μελισσομπλοκάδες   








9 Απρ 2012

Ανοιξιάτικο Πεύκο


Επιτέλους ανάμεσα στην κακοκαιρία βρήκα και μια ηλιόλουστη μέρα να επισκεφτώ τα μελίσσια που έχω στο Κασσαδρινό. Πετούσαν πολύ καλά και έβαζαν Πεύκο και ρείκι που ευωδίαζε. Ο γόνος σε δύο πατώματα με έντεκα και δώδεκα πλαίσια συνολικά δεν άφηνε να περισσέψει μέλι. Οι μάνες όλες βρισκόταν στον επάνω όροφο.  Από γύρη διαφόρων χρωμάτων και άφθονη . Μετά από δέκα με δεκαπέντε μέρες θα τα γυρίσω πίσω για να τα κόψω στα δύο.

  Τα μελίσσια που έχω στη Νέα Γωνιά είναι σε ένα πάτωμα με τέσσερεις έως επτά γόνους. Μαζεύουν ανθόμελα από αγριόχορτα αλλά καμία σχέση με του Κασσανδρινού. Από γύρη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Από σμηνουργία τρία μελίσσια από τα σαράντα στο Κασσαδρινό ξεκίνησαν, ενώ στην Νέα Γωνιά δύο από τα εβδομήντα.

Την Μ. Πέμπτη πιστεύω να ανεβαίνει το αυτοκίνητο από τις λάσπες για να πάω να κάνω Ντεμαρή και στα υπόλοιπα διότι διαφορετικά θα γεμίσει το Κασσαδρινό με σμάρια

Καλή δύναμη σε όλους μας γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα   

6 Απρ 2012

πάγκος απολεπισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ


Μέρα με Νύχτα λέμε εμείς όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε κάποια ίδια πράγματα.

Αναφέρομαι στην διαφορά ποιότητας μεταξύ των πάγκων απολεπισμού που βρήκα στα μαγαζιά και στην κατασκευή αυτών που μου έφτιαξε κάποιος κατασκευαστής εξοπλισμού εστιατορίων.

Η κατασκευή έχει μήκος 1,25 και ύψος 0,85 με διάτρητο εσωτερικά και τρυπούλες 4 χιλιοστών και έχει και καπάκι. (Αυτό το γράφω διότι σε ερώτηση γνωστού προμηθευτή το καπάκι ήταν εξτρά και το χρέωνε 70 ευρώ.)

Η τιμή 340 Ευρώ

Η επόμενη παραγγελία που θα δώσω θα είναι Μπεν Μαρί

Το τηλ του κατασκευαστή στη διάθεση όποιου θέλει για κατασκευές  με ΙΝΟΧ είναι ΤΗΛ & ΦΑΧ 2394032860 ΚΙΝ 6972096398. Θεσσαλονίκη  



3 Μαρ 2012

Παγίδευση κυψελών με ειδοποίηση στο κινητό



46,00 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ
 ( μαζί με το καλώδιο εξωτερικής τροφοδοσίας)



Παγίδευση κυψελών με ειδοποίηση στο κινητό σας μόλις αλλάξει θέση η κυψέλη.
Σας δίνει τις συντεταγμένες κάθε φορά που κάνετε αναπάντητη κλήση.
Είναι το φτηνότερο που βρήκα (ευχαριστώ τον φίλο μου τον Παναγιώτη που μου έστειλε το link ) μέχρι τώρα και τουλάχιστον ας ακουστεί ότι αρχίσαμε να βάζουμε από  τρία-τέσσερα  σε κάθε μελισσοκομείο μας
Μπορείτε να το παραγγέλλετε στην παρακάτω διεύθυνση

24 Νοε 2011

keep walking

ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΟΡ ΤΟ 1997

ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2007


 ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ ΤΟ 2011

ΠΑΙΡΝΕΙ 20 ΜΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ



ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ  (keep walking)





 

27 Σεπ 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Ο μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Νομού Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στη
ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως ( απέναντι από την ΕΡΤ 3) στις 14,15,και 16 Οκτωβρίου 2011
Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει έκθεση με τα προϊόντα της μέλισσας , μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό , πρόπολη, καλλυντικά από μέλι , ρακόμελο κ.α. όπως επίδειξη τρύγου και σχετικές ομιλίες από καθηγητές του Πανεπιστημίου . Στο χώρο της Γιορτής Μελιού ειδικοί Επιστήμονες από το ΑΠΘ θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα προϊόντα της μέλισσας και θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια , συνταγές και λουκουμάδες με μέλι . Παράλληλα θα γίνουν προβολές ταινιών από την ζωή της μέλισσας, τα προϊόντα της και την προσφορά της στο οικοσύστημα και ειδικές παραστάσεις για παιδιά

3 Σεπ 2011

αν δεν βρέξει θα στάξει

Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι « αν δεν βρέξει θα στάξει » το πεύκο.
Στην Χαλκιδική όμως έκανε πλημμύρα στο πρώτο βάρεμα , και τυχεροί όσοι το εκμεταλλεύτηκαν .
Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει το ίδιο καλά και το δεύτερο βάρεμα μαζί με λίγο βροχή να γόνεψουν τα μελισσάκια μας .


Η μεταφορά στο πεύκο 11-8-2011


Ο τρύγος 1-9-2011 Και το αποτέλεσμα 3-9-2011

29 Ιουλ 2011

μετά από τον τρύγο πάω για βουτιές

Μετά από μια κοπιαστική άνοιξη στις μελισσοκομικές εργασίες έρχεται και η πληρωμή για τους κόπους και τις αγωνίες.
Τώρα συσκευασία και διάθεση των κόπων μας και ανασύνταξη για το πεύκο.

Εγώ φεύγω για βουτιές και αφήνω τον νέο μελισσοκόμο για να συνεχίσει
Καλό καλοκαίρι σε όλους σας.

3 Ιουν 2011

Ο στόχος (τα 100 μελισσάκια)

Ο στόχος (τα 100 μελισσάκια) ξεπεράστηκε φέτος παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετές αρεννωτόκες μάνες. Τώρα αρχίζει η προσπάθεια ανάπτυξης των νέων παραφυάδων και χτίσιμο κεριών.



Η βοήθεια από τον γιο μου σημαντικότατη και σαν νέος μελισσοκόμος πολύ δεκτικός και εύκολος μαθητής.

Να είστε όλοι καλά ( αυτό είναι κλεμμένο από το ΓΟΝΙΜΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ )

14 Απρ 2011

συνεχίζουμε με το βάψιμο των κυψελών




Μετά το βράσιμο στο λινέλαιο συνεχίζουμε με το βάψιμο των κυψελών . Προτιμώ να βάφω με διαφορετικό τρόπο το πίσω από το μπροστά για να έχω επιλογή χρωμάτων στις αλλαγές θέσεων μεταξύ των όταν θέλω να αποσυμφορήσω ή να ενισχύσω κάποιο μελίσσι κάνοντας περιστροφή την κυψέλη.

11 Φεβ 2011

ΛΙΝΕΛΑΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Έβαλα το καζάνι και ξεκίνησα την διαδικασία βρασίματος . Μετά από 15 λεπτά η θερμοκρασία του λινελαίου έφτασε στους 120 + βαθμούς και αρχίσαμε το βάπτισμα .
Για 65 πατώματα , πάτους και καπάκια χρειάσθηκαν 60 λίτρα υλικού και το περισσότερο το έφαγαν οι πάτοι. Η εργασία αυτή ΜΑΣ πήρε τρεις μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα (10 λεπτά βρασίματος το κομμάτι ).

(λέω ΜΑΣ και αναφέρομαι στον γιο μου που πλέον αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μελισσοκομία και το κουβάλημα στα βουνά και όχι με τα 500 ευρώ του βοηθού λογιστή και την ουρά στις εφορίες )
Και στο διάλειμμα να μην πάνε χαμένα τα ξυλοκάρβουνα είπαμε να κολατσίσουμε

7 Φεβ 2011

εξήντα νέες κυψέλες


Άρχισαν οι αγορές. Συνολικά εξήντα νέες κυψέλες θα προστεθούν φέτος στο μελισσοκομείο μου . Αυτές θα βράσουν στο λινέλαιο αφού απόκτησα το κατάλληλο μεταλλικό κουτί για το βράσιμο ( λαμαρίνα 3 χιλιοστά 50 ευρώ) και πιστεύω ότι θα δω διαφορά από τις παλιές που έχω μόνο με βάψιμο. Επόμενη ανάρτηση επί του έργου προσεχώς.

16 Δεκ 2010

δωρεάν μελισσοκομική εφημερίδα

Σήμερα ο ταχυδρόμος έφερε και τον «Μελισσοκόμο» με διάφορα ωραία θέματα και ενημερώσεις . Διανέμεται δωρεάν αρκεί να στείλεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω διεύθυνση και θα έρχεται τέσσερις φορές τον χρόνο στην διεύθυνση που θα δώσεις .
Νομίζω αξίζει και για αυτό παραθέτω τα ανάλογα στοιχεία επικοινωνίας











13 Δεκ 2010

ΕΞΥΠΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ


ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.
Στις δικές μου κυψέλες εκτός την πυροσφράγηση γράφω τον αριθμό με μεγάλα γράμματα μαζί με τηλεφωνά για να φαίνεται από μακριά.
Έχω παρατήρηση σε κάποιες κυψέλες να μην μπορείς να διαβάσεις το νούμερο ακόμη και από το ένα μέτρο.
Όταν λοιπόν βλέπουμε κάποιο ύποπτο μελισσοκομείο κρατάμε τον αριθμό του ή το τηλέφωνο του αν έχει και ψάχνουμε στο αρχείο κλεμμένων .
Αν τύχει και βγάλει κάτι στην αναζήτηση για σκέψου τι τσιπούρα θα πιούμε
Μπράβο στον ιχνηλάτη

10 Δεκ 2010

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ (προσοχή στην πηγή που σκύβουμε να πιούμε )

Αυτόν τον μήνα συνήθως κάνουμε εφαρμογή το Οξαλικό οξύ για βιολογική καταπολέμηση της βαρρόα και σε πολλές αναρτήσεις φίλων βλέπω να έχουν αναφερθεί σε δοσολογίες και καθαρότητες και συμβουλές.
Χρησιμοποιώ αυτή την μέθοδο από το 2004 όταν την άκουσα σε ένα σεμινάριο από τον κ. Παπά εκδότη της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης ο οποίος είχε αναφέρει ότι την χρησιμοποίησε τα προηγούμενα έξι χρόνια με επιτυχία και κάνοντας σχετική σύγκριση με την δοσολογία .
Αναρωτιέμαι οι φίλοι που αναφέρουν δοσολογίες έχουν κάνει κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρήσεις και κατόπιν να βγάλουν τα γραμμάρια ή αναφέρουν ότι διαβάζουν δεξιά και αριστερά .
Και αν αυτά προέρχονται από κάποια έγκυρη πηγή (ερευνητικό κέντρο , γεωπόνο , κτηνίατρο ,πανεπιστήμιο κτλ ) τότε ας αναφέρουν από πού το είδαν
Αν πάλι είναι προσωπικές γνώσεις που αποχτήθηκαν με τα χρόνια ας το γράψουν για να ξέρουμε από πού βγήκε η δοσολογία.
Προσωπικά τόσα χρόνια δεν έχω κανένα πρόβλημα έτσι όπως το εφαρμόζω αλλά δεν το αναφέρω διότι δεν μπορώ να υποδείξω κάτι που άλλος το έψαξε και μελετώντας το έξι χρόνια έβγαλε συμπεράσματα ωφέλιμα για την μελισσοκομία και τα έδωσε στους μελισσοκόμους μέσα από περιοδικό , σεμινάρια , κτλ.
Ας είμαστε προσεκτικοί στις αναρτήσεις μας

30 Νοε 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ


Σήμερα 1 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε όλοι αφού γιορτάζει ο προστάτης της μελισσοκομίας
Χρόνια πολλά συνάδελφοι και καλή μελισσοκομική χρονιά

25 Νοε 2010

(επανάληψη λόγω εποχής ) ΚΑΤΑΨΥΞΗ για αποστείρωση

Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των κεριών μας . Αρκεί ένα παλιό ψυγείο ή ένας καταψύκτης που να παίρνει μέσα ολόκληρο το πάτωμα με δέκα κεριά και ησυχάζεις από τον πονοκέφαλο του κηρόσκορου
Μετά από 2 ώρες στην κατάψυξη τα άδεια τελάρα τοποθετήθηκαν σε ειδικές κλούβες με ψηλή σήτα για να προστατευτούν από τον κηρόσκορο . Πέντε χρόνια που ακολουθώ αυτόν τον τρόπο συντήρησης δεν είχα ποτέ ούτε μία χαλασμένη κηρήθρα την άνοιξη. Με τον αερισμό επίσης δεν υπάρχει φόβος να μουχλιάσουν από την υγρασία της κατάψυξης. Ακόμη και στα πατώματα που τα άφησα και ενδιάμεσα έβαλα εφημερίδα δεν είχα πρόβλημα από την υγρασία, αφού η εφημερίδα την τράβηξε